Persbericht: noodverordening

Persbericht; 26-1-2021 Gemeente Maastricht

Burgemeester kondigt noodverordening af voor Maastricht

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake heeft een noodverordening afgekondigd voor de hele stad Maastricht. De noodverordening gaat vanavond in, en duurt tot en met 7 februari. De maatregel houdt in dat de politie meer mogelijkheden heeft om in te grijpen als de openbare orde dreigt te worden verstoord. Daarnaast heeft de burgemeester, in afstemming met politie en het openbaar ministerie, besloten de stad aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, waardoor er door de politie in de hele stad preventief kan worden gefouilleerd. 

Burgemeester Penn-te Strake nam het besluit vanwege serieuze signalen dat ook in Maastricht ongeregeldheden plaats zouden vinden, zoals dat ook in andere steden in het land het geval was de afgelopen dagen. “Dat tolereren we niet. Dit heeft niets meer met demonstreren te maken, dit zijn puur relschoppers die uit zijn op vernielen en geweld. Om onze stad daar zo goed mogelijk voor te behoeden en de veiligheid van onze inwoners en ondernemers te waarborgen, is deze noodverordening afgekondigd. Niet alleen voor vandaag, maar voor de komende tijd. Dan kunnen we ingrijpen als we dat nodig achten.”

De burgemeester doet een dringende oproep aan iedereen om de kalmte te bewaren. “Iedereen mag zijn of haar mening uiten, geen enkel probleem. Maar dit zijn geen demonstraties, het heeft ook helemaal niks meer met een avondklok te maken. Dit zijn rellen, waarvan inwoners, ondernemers en steden de dupe worden. Dat is echt een stap te ver.” 

Gemeente, politie en justitie monitoren de signalen en zijn voorbereid op eventuele ongeregeldheden. Over de aanpak worden verder geen mededelingen gedaan.

Klik hier inhoud van de noodverordening
Klik hier voor Aanwijzing veiligheidsrisicogebied Art. 174b Gemeentewet

Share