Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/onderne1/public_html/wp-content/themes/nifty/single.php on line 33
nieuws25 februari 2012by admin

Informatie DURING TEFAF

Maastricht DURING TEFAF

13 t/m 25 maart 2012
Tijdens de 25e editie van ’s werelds meest toonaangevende kunst- en antiekbeurs The European Fine Art Fair (TEFAF) in MECC Maastricht, bruist ook de stad met spraakmakende exposities, unieke theater- en muziekproducties, adembenemende dansvoorstellingen en speciale events. DURING TEFAF is de ideale mogelijkheid om te proeven van het bijzondere, internationale smakenpalet van Maastricht, kandidaat Culturele Hoofdstad van Europa 2018. 

DURING TEFAF is een initiatief van Theater aan het Vrijthof in samenwerking met Amati Ensemble, Amikejo, Bonnefantenmuseum, Centre Céramique, Jazz Maastricht, Limburgs Symfonie Orkest, MABP, Marres, Out of Storage, Museum aan het Vrijthof, NAiM/Bureau Europa, het Nationale Ballet, VIA2018 en VIA2018 Dansplatform en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Maastricht, Provincie Limburg en VVV Maastricht. Met speciale dank aan het culturele veld en overige participanten voor hun actieve steun.

www.duringtefaf.com

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.
De kunst van krachten bundelen

Theater aan het Vrijthof heeft het initiatief genomen om, in samenspraak met TEFAF, de campagne tijdensTEFAF/duringTEFAF verder uit te bouwen. Samen met Gemeente Maastricht, Provincie Limburg, VVV Maastricht en diverse betrokken culturele instellingen/organisatoren worden communicatie-activiteiten en -middelen rondom TEFAF gebundeld onder de noemer ‘DURING TEFAF’.

Vergelijkbaar met campagnes als Cultuurzomer Maastricht en Magisch Maastricht wordt er één uniform, herkenbaar campagnebeeld ontwikkeld, die als paraplu wordt gebruikt voor alle uitingen en activiteiten, die als doel hebben TEFAF en TEFAF- bezoekers een warm welkom te heten in de stad Maastricht. De insteek hierbij is tweeledig: het eenduidig presenteren van het (cultuur)aanbod in Maastricht tijdens TEFAF én samen méér mogelijk maken, met daarbij de focus op het stimuleren van (verblijfs)toerisme. Buiten een gezamenlijk folder, website/online en PR-traject zal de campagne o.a. ook worden ondersteund door de speciale ‘WELCOME TEFAF’ citydressing.

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.
Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. 25e editie TEFAF Maastricht16 t/m 25 maart

Van vrijdag 16 t/m zondag 25 maart 2012 is Maastricht weer het centrum van de wereld, want dan vindt in MECC Maastricht de zilveren jubileumeditie van The European Fine Art Fair (TEFAF) plaats, dé toonaangevende kunst- en antiekbeurs in de wereld. TEFAF viert een bijzondere periode van 25 jaar waarin het van een relatief kleinschalig evenement is uitgegroeid tot de belangrijkste kunst- en antiekbeurs ter wereld, die verzamelaars, curatoren en kunstkenners uit meer dan 50 landen trekt.

In de 25 jaar sinds haar ontstaan in 1988, heeft The European Fine Art Fair zich op de wereldkaart gezet als het topevenement in haar soort. Door een absolute toewijding aan kwaliteit en vakkennis heeft zij daarbij het speelveld van de kunstmarkt veranderd en de lat hoger gelegd. De beurs trekt toonaangevende verzamelaars en museumcuratoren uit de hele wereld. Voor vooraanstaande verzamelaars en belangrijke museale kopers is een bezoek aan TEFAF een must, omdat nergens anders zo’n uitzonderlijke verscheidenheid aan hoogwaardige kunst en antiek is te vinden. Tot de superieure werken in de negen secties van de beurs behoren onder meer moderne kunst, Oude Meesters, tekeningen, keramiek, Aziatische kunst, zilver, antiek, meubels en hoogtepunten van modern design. In een tijdperk waarin de markt zich in hoog tempo heeft ontwikkeld tot een wereldwijd fenomeen heeft TEFAF het internationalisme omarmd en biedt zij ook de reikende hand aan opkomende economieën.

www.tefaf.com

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.
Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. Welkom kunst- liefhebbers

Ontdek tijdens TEFAF het culturele en kunstzinnige gezicht van Maastricht, voorzien van nog meer tinten, nuances en diversiteit.  Met de veelgeprezen gratie van Het Zwanenmeer door Het Nationale Ballet, de rijke klanken van de Stradivari tijdens het unieke Amati Ensemble concert en de kleurrijke waarheid van Het Geluid met ‘Life is too good to be true’. Óf de hartverwarmende tonen van onder meer Jazz Maastricht, de entourage van de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair en de oogstrelende exposities van o.a. het Bonnefantenmuseum, Marres, NAiM/Bureau Europa en Out of Storage. Tevens opent het gerenoveerde Museum aan het Vrijthof haar deuren en wacht daarnaast eenieder een feestelijk onthaal door de vele TEFAF Parade etalages.
(Foto: Dinsdag 20 maart Requiem/première NL – Tanztheater Osnabrück/Nanine Linning)

Onderstaand treft u een overzicht van de diverse, uiteenlopende DURING TEFAF activiteiten. Kijk voor een volledig overzicht op www.duringtefaf.com

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.
Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. Theater

Woensdag 14 maart
Exit
Choreograaf Erik Kaiel (NL) en theatermaker Stefaan Perceval (B) werken samen met 11 jongeren uit Belgisch en Nederlands Limburg. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden op vragen als: wat is een grens behalve een grens? Waar schreeuwt de toekomst en hoor ik die dan? Wie ben ik als ik niet jij ben? Een performance zonder grenzen, soms pijnlijk, altijd eerlijk, rechtuit, direct. Coproductie VIA2018, Theater aan het Vrijthof Maastricht en cultuurcentrum Hasselt

Locatie: AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113 | Tijd: 19.30 uur | Prijs: € 8,- | I: theateraanhetvrijthof.nl NL

Vrijdag 16 maart
Boiling Frog
Toneelgroep Oostpool

Over de verwoestende kracht van de economie en de verslavende onvrede die zij bij ons aanwakkeren. Over een familie met een tuinman, en een keukenmeisje met een geheim. Ploeterende mensen met dichtgesnoerde kelen die vat proberen te krijgen op onze samenleving en deze tijdsgeest. Een tragikomisch stuk over taal, De Verlichting, het misverstand dat de mens eigenlijk een dier is en waarom een kikker, in langzaam opkokend water, verstijft.

Locatie: AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113 | Tijd: 20.30 uur | Prijs: € 16,- |  I: theateraanhetvrijthof.nl NL

19, 20, 22 & 23 maart
Life is too good to be true
Het Geluid

‘Life is too good to be true’ onderzoekt de rol van de waarheid in onze hedendaagse (pop) cultuur. Wat begint als een portret van een berucht leugenaar, de jonge Amerikaanse journalist Stephen Glass, blijkt een tour langs een sessie groepstherapie, enkele pink ribbons, een beetje Lady Gaga, heel veel enge honden, en een nachtmerrie in een bioscoopzaal. Een tour langs alle leugens die wij onszelf vertellen vandaag de dag. Winnaar jury- en publieksprijs ‘de Dioraphte Amsterdam Fringe Award 2010’. 

Locatie: Keizer Karel Kunst en Cultuur Salon, Keizer Karelplein 18 | Tijd: 20.30 uur | Prijs: € 10,- | I:hetgeluid.eu Engels

Woensdag 21 maart
Medea
De Veenfabriek/Muziektheater Transparant (Foto)
Over de nietsontziende jaloezie van een vrouw. Het is de meest gruwelijke en daarmee meest fascinerende daad uit de toneelliteratuur: Medea’s moord op haar eigen kinderen. Het is de ultieme wraak van tovenares Medea op haar echtgenoot Jason, voor wie zij haar vaderland heeft verraden en verlaten. Al honderden malen heeft haar nietsontziende jaloezie kunstenaars geïnspireerd en is het drama opnieuw vormgegeven, in toneel, muziek, dans en opera.

Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47 | Tijd: 20.00 uur | Prijs: € 20,- | I: theateraanhetvrijthof.nl | NL

Zaterdag 24 maart
Lejo Achter je! (4+)
Een vrolijke familievoorstelling waarin Lejo al zijn vrienden mee neemt naar het theater. Een bonte stoet mannetjes, dieren en andere wezens vertonen vanuit een grote poppenkast hun kunsten, grappen en grollen. En Lejo doet zijn best om alles in de hand te houden. Je vergeet meteen dat al deze poppen eigenlijk gewoon de handen zijn van één meneer. 

Locatie: AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113 | Tijd: 15.00 uur | Prijs: € 12,- | kinderen € 8,- | I: www.lejo.nl NL

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.
Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. Dans

Zaterdag 17 maart
Het Zwanenmeer
Het Nationale Ballet

In dit jubileumseizoen brengt Het Nationale Ballet opnieuw de veelgeprezen versie van Het Zwanenmeer uit 1988. Voor zijn bewerking van dit ‘ballet der balletten’, dat draait om liefde en misleiding, liet de voormalig artistiek directeur Rudi van Dantzig zich met name inspireren door Tsjaikovski. Van Dantzig koos voor een minder oppervlakkige, meer menselijke interpretatie. Daardoor blinkt zijn productie uit in emotionele zeggingskracht.
In samenwerking met VIA2018 Dansplatform.

Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47 | Tijd: 20.00 uur (inleiding 19.00 uur) | Prijs: € 35,- | I: het-ballet.nlLNP

Zondag 18 maart
De kleine grote kist (4+)
Het Nationale Ballet

In deze kleurrijke danstheatervoorstelling nemen drie dansers van Het Nationale Ballet u mee op een speelse, spannende en humoristische reis naar een wondere wereld.

Locatie: AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113 | Tijd: 13.00 uur  & 15.00 uur | Prijs: € 12,- / kinderen €8,- | I: het-ballet.nl LNP

Dinsdag 20 maart
Requiem (première NL)
Tanztheater Osnabrück/Nanine Linning

Een monumentale, zintuigoverstijgende voorstelling,  die in Duitsland voor uitverkochte zalen zorgde en met staande ovaties werd ontvangen. Een zoektocht naar het aardse paradijs, waarbij niet alleen de focus ligt op het verdriet om de dood, maar ook op het vieren van het leven, op de levenspassie die vrij komt als men zich bewust is van zijn vergankelijkheid. Requiem is een tweeluik bestaande uit een tentoonstelling en een dansconcert. Het toneelbeeld, de kostuums en de sculpturen is gerealiseerd in samenwerking met ‘Les Deux Garçons’, de Limburgse kunstenaars Michel Vanderheyden van Tinteren en Roel Moonen.
In samenwerking met VIA2018 Dansplatform.

Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47 | Tijd: 20.00 uur | Prijs: € 27,50 | I: naninelinning.nl & theater-osnabrueck.de LNP

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.
Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. Muziek

Dinsdag 13 maart
de Schilderijententoonstelling
Mikhaïl Rudy Modest Moussorgsky

Filmconcert ter gelegenheid van de opening van Museum aan het Vrijthof.  In 1928 creëerde kunstenaar Wassily Kandinsky in het Bauhaus te Weimar een buitengewone voorstelling gebaseerd op één van de beroemdste werken van de Russische componist Modest Moussorgsky: de Schilderijententoonstelling. Met een nieuwe animatiefilm vatte de Russisch-Franse pianist Mikhaïl Rudy het plan op om vanuit de scenische aanwijzingen en de voorbereidende aquarellen van Kandinsky (die bewaard worden in het Centre Pompidou) deze historische performance te doen herleven. Op deze manier laat de wereldwijd geprezen pianist ons toe deze prachtige ervaring, op het kruispunt tussen muziek en schilderkunst, her te beleven. Initiatief van Theater aan het Vrijthof en VIA2018.

Locatie: Vrijthof| Tijd: 18.00 uur | Prijs: Gratis |  I: museumaanhetvrijthof.nl LNP

Zondag 18 maart
Amati Ensemble TEFAF concert
In samenwerking met de Stradivari Foundation komen vijf bijzondere instrumenten naar Maastricht, 2 Amati’s en 3 Stradivari, die bespeeld worden in dit uniek eenmalig concert. Een zeldzame kans om de subtiele verandering in vakmanschap en instrumentale ontwikkeling van de vroege Amati school tot de gouden Stradivari periode te beluisteren.

Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47|Tijd: 20.00 uur | Prijs: € 40,- | I: amati-ensemble.nl LNP

Donderdag 22 maart
Limburgs Symfonie Orkest & Carel Kraayenhof
De wereldberoemde bandeonist Carel Kraayenhof (Gouden Eeuw Award / sept 2011)  en het Limburgs Symfonie Orkest laten u genieten van de Argentijnse klank en sfeer. Met beroemde werken zoals Aconcagua, Oblivion en wellicht het meest bekende Adiós Nonino van de Argentijn Ástor Piazzolla.

Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47 | Tijd: 20.30 uur | Prijs: € 25,- | I: lso.nl LNP

Vrijdag 23 maart
Jazz Maastricht Masters
Jazz Maastricht Masters is een wervelend festival met vijf podia, waar artiesten uit de wereldtop en de internationale Euregio rond Maastricht een plaats hebben. Grote namen, die zich bewezen hebben, staan naast verrassende, onbekende vernieuwers. Op het hoofdpodium staan viervoudige Grammy Award winnares Dianne Reeves en Italië’s beste jazzpianist Enrico Pieranunzi. Er staat veel jong en creatief talent op de planken, zoals Lippinski 2 (finalist Jazz Hoeilaart Competitie’11) Justin van Uum (winnaar Eujazz Young Talent Award’11), Secret Swing Society, Conservatorium Maastricht met een nieuwe productie en een interdisciplinaire ‘Jazz+’ productie van Marie van Vollenhove.

Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47 | Tijd: 20.00 uur | Prijs: € 39,50 | I: jazzmaastricht.com LNP

Zaterdag 24 maart
America!
Amikejo, Euregionaal Jeugdsymfonie Orkest
(foto)
Bestaande uit 75 getalenteerde jongeren, met een enthousiasme en gedrevenheid die een lust voor het oog en oor is. Het concert America! staat in het teken van Amerikaanse muziek met duidelijke jazz-invloeden. O.l.v. Jussi Jaatinen en met solist Thomas Beijer (Rhapsody and Bleu).

Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47 | Tijd: 20.00 uur | Prijs: € 15,- | I: amikejo.nl LNP

Psallentes Tenebrae: Gregoriaans voor Pasen
Netwerk Oude Muziek

Tenebrae factae sunt – de duisternis viel in: aan dit gezang ontlenen de lamentaties in de Goede Week hun Latijnse bijnaam. Het doven van alle kaarsen symboliseert in dit concert die duisternis. De smart om Jezus’ einde weerklinkt aangrijpend in de eenstemmige klaagliederen van Jeremia. Sfeervol, vrijwel zonder beweging – maar niet onbewogen.

Locatie: Ursulinenkapel, Grote Gracht 74, ingang Capucijnenstraat | Tijd: 20.30 uur | Prijs: € 20,- | I:oudemuziek.nl LNP

Zondag 25 maart
Amati Strijktrio & Jeremy Menuhin
De beroemde pianist Jeremy Menuhin is terug in Maastricht om samen met het Amati Strijktrio een divers programma van pianotrio´s en pianokwartetten uit te voeren.

Locatie: Conservatorium Maastricht, Bonnefantenstraat 15 | Tijd: 20:15 uur | Prijs: € 32,50 |
I: amati-ensemble.n l | LNP

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.
Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. Exposities

Bonnefantenmuseum
De schoonheid van stilte, Japanse Nô en natuurprenten van Tsukioka Kôgyo
De tentoonstelling De Schoonheid van Stilte – Japanse prenten van Tsukioka Kôgyo sluit aan op een reeks tentoonstellingen ‘kunst op papier’ in het Bonnefantenmuseum en stelt het werk van een van de grote Japanse prentkunstenaars van de vorige eeuwwisseling, Tsukioka Kôgyo centraal. Kôgyo is bekend geworden met zijn populaire afbeeldingen van het typisch Japanse Nô theater, dat eind vorige eeuw een ware revival onderging. Daarnaast beeldde hij dieren en landschappen uit. Zijn techniek, de kleurenhoutsnede, is zo verfijnd dat deze niet te onderscheiden is van geschilderd werk. De tentoonstelling toont een 70-tal werken van Tsugioka Kôgyo, waaronder een 50-tal prenten, 4 manshoge rolschilderingen en illustratieve objecten.  In samenwerking met het SieboldHuis, Leiden.

Martin Visser, verzamelaar, ontwerper, vrije geest (Foto)
Een halve eeuw intense betrokkenheid met de avant-garde op het gebied van kunst, meubelontwerp en architectuur. Martin Visser, verzamelaar, ontwerper, vrije geest schetst het portret van een fascinerende figuur die zich zijn hele leven lang intens engageerde met pioniers uit de wereld van kunst en cultuur. De tentoonstelling toont ruim honderd kunstwerken (schilderkunst, sculptuur, fotografie, werken op papier). Werken in situ van Daniel Buren, Sol LeWitt, Richard Long en Lawrence Weiner in de jaren zestig en zeventig speciaal voor Vissers huis in Bergeijk geconcipieerd, worden in het Bonnefanten opnieuw uitgevoerd. Daarnaast zijn er acht belangrijke meubelontwerpen van Martin Visser en recent gemaakte interieurfoto’s van fotograaf Johannes Schwartz geven een beeld van hoe het leven te midden van kunst, design en architectuur eruit kan zien. In samenwerking met het Kröller-Müller Museum.

Augenspiel
Selectie topstukken uit de collectie oude, moderne en hedendaagse kunst.

Avenue Céramique 250 | di t/m zo, 11.00 – 17.00 | € 9 | bonnefanten.nl

Timmerfabriek

Out of Storage
Honderden topkunstwerken uit de collectie van het Franse FRAC Nord-Pas de Calais zijn tijdelijk verhuisd naar de prachtige gerenoveerde Timmerfabriek in Maastricht. De meeste van deze kunstwerken zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Bijna honderd nieuwe werken van onder meer Gerhard Richter, Donald Judd, John M Armleder, Klara Líden, naast Andy Warhol, Bruce Nauman en Sol LeWitt, zijn nu onderdeel van Out of Storage. Een belangrijk zwaartepunt van de collectie vormt design. Door voor Destrøy/Design deze designobjecten te combineren met kunstwerken, die reflecteren op design, wordt een debat gestimuleerd over de verhouding tussen beide disciplines. Met ontwerpen van onder meer Atelier van Lieshout, Marc Newson en Konstantin Grcic.

Timmerfabriek, Boschstraat 7-9 | wo t/m zo, 11.00-17.00 uur | € 10 | outofstorage.nl

Museum aan het Vrijthof

Pre-opening & 25 jaar TEFAF Meesterwerken
Als hoofdsponsor van de verbouwing en de uitbreiding van het museum wil de TEFAF Foundation een cadeau aan de stad Maastricht geven, om haar jarenlange verbondenheid met de stad te vieren. En waar beter dan in Museum aan het Vrijthof, waar de lange traditie van creativiteit en ondernemerschap van Maastricht wordt getoond?  De museale ruimte is verdrievoudigd, aangevuld met een museumcafé, een museumwinkel en een auditorium. De bezoeker zal, onder het motto ‘500 Jaar Made in Maastricht’, vijf eeuwen Maastrichtse cultuurhistorie op unieke wijze ervaren. Museum aan het Vrijthof viert op feestelijke wijze haar pre-opening (14 maart) tijdens TEFAF door de bijzondere tentoonstelling ‘25 Jaar TEFAF Meesterwerken’. 25 Standhouders, die al 25 jaar deelnemen aan TEFAF, tonen ieder een bijzonder werk dat zij in de afgelopen 25 jaar tijdens TEFAF hebben verkocht. Geniet van de meest uiteenlopende kunstobjecten, van sieraden tot kunstnijverheid, van Aziatische kunst tot hedendaagse kunst. Aanschouw het werk van o.a.  Pieter Brueghel, Jan Sluijters, Lucas Cranach en Jan Schoonhoven.

Vrijthof 18 |Tijdens TEFAF dagelijks 10.00 – 20.00 uur (25 maart tot 16.00 uur)| € 8  | museumaanhetvrijthof.nl

Marres

Lost for Faith / Retained for Beauty, Objects of Adoration
Binnen deze tentoonstelling staat de vraag centraal naar de presentatie van het religieuze object in een instelling voor contemporaine kunst.  Voor deze tentoonstelling zijn door kunstenaar Marc Mulders verschillende religieuze werken geselecteerd die reeds enige tijd zijn verwijderd uit een gebedshuis. Mulders, in de dubbelrol van curator en kunstenaar, poogt deze ‘verweesde’ objecten opnieuw in een betekenisvolle verhouding te plaatsen binnen het historische interieur van Marres. In samenwerking met Museum Catharijneconvent Utrecht.

Capucijnenstraat 98 |wo t/m zo, 12.00 – 17.00 uur | € 5 | marres.org

NAiM/Bureau Europa

Alison & Peter Smithson, The Art of Inhabitation
De tentoonstelling toont het werk van dit Engelse architectenechtpaar – Alison (1928-1993) en Peter (1923-2003) Smithson – dat tot de meest toonaangevende en controversiële oeuvres uit de tweede helft van de twintigste eeuw behoort. De tentoonstelling presenteert de ideeën van de Smithsons over het woonhuis: een plek die de bewoners moeten kunnen ‘toe-eigenen’. Met originele tekeningen, talloze foto’s en speciaal gebouwde maquettes worden diverse projecten getoond, waaronder woonhuizen en ontwerpen voor verschillende prijsvragen. Daarnaast worden de collages gepresenteerd die Alison Smithson als antropologische (vorm-)studies heeft gemaakt. 

ZOO, Or the letter Z, just after Zionism
Een tentoonstelling waarin het boek ‘The Atlas of the Conflict’ van Malkit Shoshan centraal staat. Het boek brengt de processen en mechanismen in kaart achter het tot stand komen van Israël-Palestina over de afgelopen 100 jaar. Voor de tentoonstelling maakt Shosan gebruik van het beeld van een ezel geverfd als een zebra in de dierentuin van Gaza-stad om de relatie tussen architectuur en oorlog te bestuderen. De tentoonstelling bestaat uit een installatie en een uitgebreid archief. Daarnaast wordt er een catalogus gepublicieerd met essays van David Hancocks, Sara Roy en Edo Amin.

Avenue Céramique 226 | di t/m zo, 11.00 – 17.00 uur| € 5 | bureau-europa.nl

Centre Céramique
Aardewerk, Keltische Muntschatten en  TEFAF lezing
Mosa Fabrica: een verrassende selectie van porselein van de Mosa, de bekende Maastrichtse aardewerkfabriek. Het tentoongestelde aardewerk komt uit de collectie Van Buren, de meest complete Mosacollectie van Nederland, die bestaat uit zo’n 10.000 stuks porselein, plateel en tegels.  Bewonder hier tevens de Keltische muntschat van Maastricht-Amby, een bijzondere presentatie  van de 38 Eburonenstaters en 73 regenboogschoteltjes. Daarnaast vindt op 18 maart om 14.30 uur een speciale TEFAF lezing plaats door kunsthistoricus Ko van Dun over ‘Kunst en het grote geld’.

Avenue Céramique 50 | di & do 10.30-19.00, wo & vr 10.30-17.00, za 10.00-15.00, zo 13.00- 17.00 | Gratis |centreceramique.nl

Gouvernement aan de Maas
Le serendipite de mal du pays
Solotentoonstelling van de kunstenaars duo Les Deux Garçons Michel Vanderheijden Van Tinteren en Roel Moonen. De werken tonen de relaties tussen de grensgebieden Nederland, België en Duitsland van uit verschillende belevingen, verweving van lusten en lasten, taalinvloeden, tradities, oorlog, liefde en serendipiteit die daar bij een rol kunnen spelen. Serendipiteit is iets dat vaker in het werk van Les Deux Garçons om de hoek kijkt, geen invloed hebben op eerder gemaakte of ontstane keuzes voor of door je zelf.
Daarnaast wordt hier ook de Océ-Canon Venlo zakelijke kunstcollectie getoond.

Limburglaan 10 |ma t/m vr, 9.00 – 18.00 uur| Gratis| limburg.nl

Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP)
De gotische Maastrichtse Sint Janskerk is op 16 en 17 maart voor de vijfde keer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten  tijdens deze grote internationale en unieke antiquarenbeurs. Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen- en buitenland zullen weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties meenemen; van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst.

St. Janskerk, Vrijthof 24 | vr 13.00-20.00 uur, za 12.00-17.00 uur| € 6,- | mabp.nl

Graatsma en Slothouber in Vier Kanten

Onder deze titel presenteert MABP in het kader van hun cultureel programma van 10 maart t/m 21 april op een viertal locaties in de stad exposities, die het werk van twee voormalige vormgevers van DSM,  William PARS Graatsma en Jan Slothouber, belichten. Deze ontwerpers hebben in de jaren zestig en zeventig met hun Centrum voor Cubische Constructies (CCC) furore gemaakt door hun, aan kunst grenzende, gedurfde constructies en ontwerpen (Nederlandse inzending van de Biënnale van Venetië in 1970).

Hoofdlocatie Cubic Constructions Collection Graatsma: Team Notarissen- Avenue Céramique 105. Overige locaties: selexyz dominicanen, Galerie Whiterouge en Sint Janskerk (alleen tijdens MABP) | Hoofdlocatie ma-vr kantooruren, za 11.00-17:00 uur, gedurende TEFAF ook zo 11.00-17.00 uur | Gratis | mabp.nl

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.
Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. TEFAF Parade 2012, een feestelijk onthaal

15 -25 maart
Maastricht, van winkeliers en galeries tot culturele instellingen, verrast de bezoekers in de binnenstad traditiegetrouw met speciale (etalage)presentaties. Dit jaar is het thema van de TEFAF Parade in lijn met het 25-jarig jubileum van TEFAF: FEEST! Volg de TEFAF Parade en ontdek naast de deelnemers van de TEFAF Parade tevens de mooiste plekjes van de stad.

Het mooiste feest is bij…
VVV Maastricht daagt creatief Maastricht uit om haar meest bijzondere etalages te presenteren tijdens de TEFAF Parade. Wie uiteindelijk uitgeroepen wordt tot dé winnende etalage van de TEFAF Parade 2012 ligt in handen van een vakjury bestaande uit Branko Popović (o.a. FASHIONCLASH Maastricht), Monique Dickhaut (Museum aan het Vrijthof) en Robert Hoogenboom (VVV Maastricht). Zij zullen de winnaar op vrijdag 16 maart bekend maken. Daarnaast kan het publiek via tefafparade.nl zijn/haar stem uitbrengen voor dé ‘feest’-etalage. Wie de publieksprijs uiteindelijk in ontvangst mag nemen, zal na afloop van de TEFAF Parade bekend worden gemaakt. (Foto: TEFAF Parade deelnemer 2011-Martijn de Bloemist)

Deelnemers (volgens de route):
1. Bread & Delicious 2. Antiquariaat & Galerie de Bovenste Plank 3. De Kiekoet 4. Baie Goed-South Africa 5. De Joffers 6. Maaslands antiquariaat en lijstenmakerij 7. Bébelle Interieurs 8. Vleugels & Teugels 9. Antiquariaat Librairie Stille 10. De VerwonderinG 11. Arteaux Art & Design 12. Adriaan de Smaakmaker 13. Galerie Merle Anderson 14. Galerie Dis 15. Mestrom Kroonluchters 16. De Kiekoet 17. High Culture art gallery 18. Gezellig Ouderwets 19. 6211 Kunstkwartier 20. Selexyz Dominicanen 21. Thiessen Wijnkoopers Sedert 1740  22. Kookhuis aan de Maes  23. Krokodil Speelgoed  24. Antiekhandel Van Eyck  25. Huub Hannen Galerie  26. 6211 Kunstkwartier  27. 6211 Kunstkwartier 28. Sissy-Boy Homeland 29. Fablab Zuid-Limburg 30. Tizia Jewels and Art31. Kunst in de keuken 32. VVV Maastricht 33. Atelier Jungblut 34. De Bijenkorf Maastricht  35. Mestreech speciaolzaak De Chauvinis 36. BREE Collection GmbH & Co. KG 37. Maison Blanche Dael 38. Onze Lieve Vrouwe Galerie 39. Lutgarde Bags and More  40. Benoit Nihant Chocolatier  41. marlies | dekkers  42. Purdey Mode 43.The Society Shop 

Zondag 18 maart is er een extra koopzondag in Maastricht. De winkels in het centrum zijn dan vanaf 12.00 uur geopend.

De TEFAF Parade is een initiatief van VVV Maastricht. Download de TEFAF Parade wandeling gratis viatefafparade.n of maastrichtmap.nl (iPhone/ Andriod).

Download de TEFAF Parade 2012 >>

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.
Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. 90 minutes dinner

The fine art of serving an excellent meal in 90 minutes
Maastricht biedt tijdens TEFAF een ruime keuze aan restaurants waar men binnen 90 minuten kan genieten van een voor-, hoofd-, nagerecht/koffie én de rekening. Hét concept voor de drukke TEFAF bezoeker en exposant om toch te kunnen genieten van de gastronomisch hoofdstad Maastricht, ondanks een druk (avond-)programma. De deelnemende restaurants zijn te herkennen aan het 90 minutes dinner logo.

Kijk voor een overzicht van deelnemende restaurants op 90minutesdinner.nl of maastrichtmap.nl (iPhone/ Android)

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.
Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. Over de grens

Culturele Hoofdstad van Europa in 2018, dat is wat Maastricht ambieert. De stad wordt omringd door bijzondere culturele steden, waar talrijke theaters, filmhuizen, musea en  kunstcentra zijn gevestigd. De kandidatuur wordt dan ook ingediend mede namens de partners provincie Nederlands Limburg,  de Regio Aachen, Provincie Belgisch Limburg, Province de Liège, de Duitstalige gemeenschap in België en de steden Aken, Luik, Heerlen, Hasselt en Sittard-Geleen. Kortom, Maastricht stelt zich kandidaat namens de hele Euregio Maas-Rijn.

Wilt u meer weten over de culturele activiteiten in de hele Euregio Maas-Rijn tijdens TEFAF? Kijk dan opduringtefaf.com of bezoek de websites via2018.eu en charlzz.com .

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.
Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. En nog meer….

Buiten het speciale DURING TEFAF programma vinden er in de stad nog diverse andere exposities, toneelvoorstellingen, muziekprogramma’s en initiatieven plaats. Onderstaand een aantal tips!

EXPO: Speed, design ’n Robot
Net als tijdens het Futurisme (1909-1914) zijn we tegenwoordig op zoek naar snelheid, vooruitgang en nieuwe technologie. Deze expositie loopt vooruit en kijkt terug op de vorm van deze wensen, in de techniek maar ook in de kunst. We willen robots maar dan wel met een hoge aaibaarheidsfactor. Sterk en van goud of koddig en onverwoestbaar. Isaac Asimov, schrijver van Robot verhalen, maakte enkele richtlijnen waar het denkpatroon van de robot aan moest voldoen. (FOTO)
16 t/m 25 maart , High Culture Art Gallery, Keizer Karelplein 8c

MUZIEK: Magic Music Night

De eerste Magic Music Night 2012 start met een optreden van de jonge gipsy jazz formatie Basily Boys. Deze zonen van het gerenommeerde (familie)orkest Basily waren te gast bij De Wereld Draait Door en bereikten de finale van Holland´s got talent. De Basily Boys laten de Gipsy Jazz van Django Reinhardt weer herleven. Na afloop trakteren DJ´s Ramazan en Appie u op een groovy cocktail worldbeats en global grooves. In de aangrenzende wei brandt een gezellig kampvuur.
Zaterdag 17 maart, Magisch Theatertje, Molenweg 4 in Amby

EXPO: Kunst in de keuken
De mooiste streken’ zet schilderkunst en streekproducten uit de Euregio op de kaart. Gastronomische stillevens van o.a. W.F. Roelofs jr., Patrick Lodwitz en Jan Tiele hangen in de Maastrichtse brasserie. De chef-kok van Bonhomme heeft zijn menukaart voor deze expositie aangevuld met speciale gerechten en hapjes gemaakt van streekproducten.
8 t/m 25 maart , Brasserie Bonhomme , Maaspromenade

EXPO: Urban inspiration
Yan Marczewski (1968, Frankrijk) vindt zijn inspiratie in steden waar de diversiteit van contrasten hem leidt naar diepe lagen van olieverf en pigmenten. Zijn kunst is instinctief, abstract en geometrisch. Den Bar (1947, Nederland) werkt vanuit een basaal gevoel van materiaal en vorm. Zijn op waarneming gebaseerde manier van vormgeven resulteert in compacte, dynamische beelden. Het ritme van elementen versterkt de energie.
16 maart tot 25 maart , Galerie Moa, Grote Looiersstraat 28a

THEATER: Panta Rhei II
Figurentheater voor volwassenen met als thema ‘Panta Rhei’: alles stroomt en vloeit eeuwig door, de rode draad die de reeks korte scènes op poëtische wijze met elkaar verbindt. n deze voorstelling wordt de toeschouwer op een bijna rituele wijze meegenomen in een wereld vol magie.Deze voorstelling is over de hele wereld op internationale festivals vertoond en won vele prijzen.
16 maart, 20.30 uur, ‘t Magisch Theatertje

MUZIEK: Droom weg met Ravelin
De muziek van Ravelin zal de luisteraar snel in een wat melancholische stemming brengen. De warme kleur in de stem van de zangeres  gecombineerd met de klanken van viool en gitaar vormen  een prachtige voedingsbodem om liedjes puur en emotioneel ten gehore te brengen. U kunt genieten van liedjes zoals  ‘Lovin Whiskey’ van Rory Block en ‘Motherland’  van Nathalie Merchant.
17 maart, 20.00, Pesthuys Podium

MUZIEK: Audioscoop

Musici en klankkunstenaars worden uitgenodigd om voor Audioscoop de grenzen van geluid en muziek te verkennen door het geven van presentaties en concerten.
17 maart, 21.00, Intro in situ

MUZIEK:Club Nightscapes
unplugged
Diverse intieme concerten van bekende singer-songwriters.
21 maart, 20.00, Theater Kumulus

EXPO: Kunstkwartier 211
De kunstenaar Bernard Pras vervangt kwast en kleur door voorwerp en materie en geeft een eigen interpretatie aan kunst. Uit een verzameling van de gekste voorwerpen zoals toiletrollen, bakjes, kinderspeelgoed en ander dump afval zijn uitzonderlijke portretten ontstaan. Beroemd zijn zijn portretten van Einstein, Mick Jagger en Marilyn Monroe. Kijk voor meer informatie op
www.6211kunstkwartier.nl
Vanaf 2 maart in Kunstkwartier 6211, Gubbelstraat 10

En meer…
Ontdek daarnaast bij Baie Goed beelden en objecten van van de Brabantse kunstenaar Henk Nolten, feestelijke kinderkunst bij FunVille Speellounge met werken van kinderen i.s.m. de Yellow Club van het Toon Hermans Huis, werken van Pieke Dassen bij Townhouse Designhotel Maastricht en fotografie van Angelina Valleau bij Vleugels & Teugels.

Kijk voor meer informatie op duringtefaf.com

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.
Praktische informatie

TEFAF
MECC Maastricht, Forum 100 | 16-25 maart dagelijks: 11.00h – 19.00 / 25 maart:
11.00h – 18.00 uur | € 55 incl. catalogus |
tefaf.com

Theater aan het Vrijthof
Vrijthof 47 | Internationaal programma theater, muziek en dans  | Info en ticketing theateraanhetvrijthof.nl & UITbalie T: +31 (0) 43 350 55 55

VVV Maastricht
Kleine Staat 1 | Algemene informatie Maastricht, ticketing en TEFAF Parade | vvvmaastricht.eu & T: +31 (0) 43 325 21 21

Algemene openingstijden winkels
Ma: 13.00 – 18.00 uur
Di – Vr:10.00 – 18.00 uur
Za: 10.00 – 17.00 uur
Do: winkels geopend tot 21.00 uur
18 maart: Extra koopzondag, Winkels geopend vanaf 12.00 uur.

PERS
Neem voor meer informatie over DURING TEFAF contact op met VVV Maastricht:
Janne Baetsen, PR & Communicatie
E: janne.baetsen@vvvmaastricht.nl
T: +31(0)43 3280831 

Website: www.duringtefaf.com

 

Share