Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/onderne1/public_html/wp-content/themes/nifty/single.php on line 33
nieuws24 januari 2012by admin

Doe mee aan de prijsvraag “Onze buurt”

Een groot deel van ons leven speelt zich af in de buurt. In de wijk van onze stad, in het centrum van het dorp. Die nabije omgeving is voor veel mensen het kloppend hart van hun bestaan. Belangrijk voor de sociale contacten en essentieel voor het ontplooien van culturele en sportieve activiteiten. Ontmoeten, ontspannen, wonen, leven: dat is de essentie van een buurt. Dat was zo, en zal altijd zo blijven.

Van de overheid verwachten we dat het er leefbaar en veilig is. Dat kinderen er op straat kunnen spelen en naar school kunnen gaan. Dat criminaliteit in de hand wordt gehouden. Dat zij ook aandacht heeft voor kwetsbare wijken en buurten. Er wordt altijd gesproken over sociale cohesie. Een begrip dat onder druk staat. We bemoeien ons steeds minder met elkaar. De individualisering van de samenleving, heet dat. Dat begrip wordt steeds vaker als een feit gebracht, maar dat betekent niet dat je er niks meer aan kunt doen.

Vereniging Ons Limburg, de Limburgse media, regionale omroep L1 en Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad, dagen de Limburgse buurten en wijken uit om de handen uit de mouwen te steken. Wij geloven nog steeds in de betrokkenheid van mensen bij hun omgeving. De honderdjarige Vereniging Ons Limburg, de Limburgse koepel voor woningcorporaties, heeft daarom een prijsvraag uitgeschreven. In de pot zit maximaal 50.000 euro.

Het komende jaar gaan we samen met Ons Limburg op zoek naar het beste, mooiste of meest originele initiatief uit de buurt. Een project dat de leefbaarheid bevordert en dat (groepen) mensen samenbrengt. Het kan gaan om een fysieke facelift van de buurt maar het gaat zeker ook om het heroveren van die veelbesproken sociale cohesie.

Er zijn al talloze inspirerende voorbeelden, die zijn voortgekomen uit de bundeling van krachten in de Limburgse wijken. Denk aan de werkplaats voor jongeren om aan hun scooter/brommer te sleutelen in krimpwijk Heilust of het idee om jongeren van het begeleid wonen project in Landgraaf een boodschappendienst voor zorg behoevende ouderen te laten verzorgen. In Maastricht leren bewoners van de wijk Pottenberg elkaar beter kennen door het project ‘Pottekijkers’: verhalen, foto’s en video’s van de mensen worden in een film gebundeld.

Het zijn slechts enkele voorbeelden. Cruciaal voor de leefbaarheid in onze buurten is dat de bewoners zelf mee denken en doen. Wie trots wil zijn op de eigen buurt, moet niet afwachten of steeds naar de overheid wijzen. Zelf initiatief nemen, doen, bedenken, anderen op sleeptouw nemen. Volgens het aloude maar nog lang niet versleten adagium: de wijk ben je zelf!

Een jury, onder voorzitterschap van de directeur van het Oranjefonds, beoordeelt alle inzendingen. Aanmelden kan tot 1 april 2012. De Limburgse kranten en L1 (in het programma ‘Goeiemiddag Limburg’) volgen de wedstrijd op de voet. Ook de projecten van de winnaars worden, later in 2012, van idee tot uitvoering in woord en beeld gebracht.

Hoe kun je meedoen? Kijk voor de spelregels, voorwaarden en de planning op onze speciale website: www.onzebuurt.eu

Share