Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/onderne1/public_html/wp-content/themes/nifty/single.php on line 33
nieuws19 februari 2013by admin

Uitnodiging : Energie besparen in detail

Onderstaande uitnodiging is binnengekomen bij het O.I.W. secretariaat:
Energie besparen in detail.
Verlichting is een belangrijk onderdeel van uw bedrijfsvoering als retailer en vaak de grootste kostenpost op de energierekening. Besparen op licht, zonder kwaliteitsverlies, is simpel en hoeft niet veel te kosten. Daarnaast gaat bij tenminste 60% van de winkelentrees onnodig warmte verloren.
Daarom gaan de ondernemersverenigingen VOC en OIW de winkeliers in het centrum van Maastricht in 2013 ondersteunen om hun kosten aan licht en (warme) lucht omlaag te brengen. Juist in deze tijd, is besparen op de lasten van belang. Het motto voor hun aanpak is:
Licht en luchtig (energie) besparen, Ook iets voor u?
Licht. Traditionele gloeilampen en halogeenverlichting geven meer warmte af dan licht. De lampen worden gloeiend heet. Moderne verlichting is energiezuinig, heeft een langere levensduur en geeft meer licht dan warmte af. Per lamp kunt u al snel € 60,- tot € 100,- besparen op de totale levensduur en u beperkt de koellasten in de zomer. Daarnaast heeft de ontwikkeling in de energiezuinige verlichting heeft niet stilgestaan: Spaarlampen en Led zijn dimbaar en in elke lichtkwaliteit en kleur te krijgen. Maar er zijn meer mogelijkheden, zoals het plaatsen van een bewegingssensor of het dimmen of uitschakelen van een deel van de verlichting.
Lucht. Wist u dat het warmteverlies door een open winkeldeur van 3 x 2 meter, die het gehele jaar open is, ongeveer € 3000,- per jaar bedraagt? Waar meer dan een kwart van de tijd de deur open is, is het plaatsen van een luchtgordijn aan te raden. Veel winkels hebben er dan ook één. Onderzoek in Eindhoven wees onlangs uit, dat de meeste luchtgordijnen niet goed werken. Vaak is een kleine ingreep genoeg om het luchtgordijn zijn werk weer goed te laten doen.
Een goede aanpak van licht en lucht in de retail dient twee belangen. Het bespaart op de jaarlijkse kosten en het vermindert de jaarlijkse CO2-uistoot. Die twee belangen hebben in Maastricht de twee ondernemersverenigingen van Het Centrum en de Stichting Milieufederatie Limburg bij elkaar gebracht. Met steun van de gemeente Maastricht en de Kamer van Koophandel Limburg adviseren zij in 2013 winkeliers bij besparing op licht en lucht. Zij hebben medewerking gekregen van erkende lichtontwerpers en een in het winkelbedrijf gespecialiseerde installateur.
Hoe werkt het?
We nodigen u uit voor onze informatieavond op 26 februari om 18.00 uur in de Selexyz Dominicanen. Daar laten we zien hoeveel u kunt besparen en welke bijdrage dat kan geven voor een beter milieu. We geven praktijkvoorbeelden en ondernemers delen hun ervaringen met energiezuinige verlichting en de werkwijze van de scans.
Tijdens deze avond of via onze website (link) kunt u intekenen om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek met één van onze adviseurs. Die bekijkt samen met u of er goede bespaarmogelijkheden in uw winkel zijn. Is dat het geval, kan zullen we aanraden de verlichtingssituatie en uw winkelentree in kaart te brengen en krijgt u binnen drie weken een “licht en lucht” advies. Meer hierover hoort u op 26 februari. Hoe de regeling eruit ziet staat ook vanaf
26 februari op onze website. (volgt)
Programma voorlichtingsbijeenkomst energiebesparend winkelen 26 februari, Selexyz Dominicanen, Maastricht.
18.00 u. Inloop met broodjes.
18.30 u. Openingswoord door wethouder Albert Nuss (duurzaamheid) en
Voorzitter VOC, Ton Harmes.
18.40 u. Besparingspotentie winkels in bedrijfseconomisch perspectief: Serge van den Berg, Energiebureau, projectleider Green Deal MKB Limburg (onder voorbehoud).
19.00 u. Toelichting op het project: Jelle Vegt (Stichting Milieufederatie Limburg)
19.15 u. Ervaringen met besparing (twee Maastrichtse winkeliers)
19.45 u. Ervaringen van adviseurs verlichting en winkelentree in de detailhandel:
Ronald Oud (Netherled) en Martijn Stuart (Kerstenretail).
20.00 u. Sluiting en mogelijkheid voor inschrijving oriënterend gesprek.
In de pauze en na afloop kunt u kennis nemen van brochures energiezuinige luchtgordijnen en verlichting en kunt u proefopstellingen van uiteenlopende lampen, spots en armaturen bekijken. U kunt van de gelegenheid gebruik maken om kennis te maken en van gedachten te wisselen met adviseurs op het gebied van verlichting en luchtgordijnen.

Share